torsdag den 6. november 2014

Belysning av stue – designet til våre behov

Belysning av stue er et av de mest krevende oppgavene når man setter i stand og innreder et hus. En stue blir brukt til så mange formål og av alle som bor i huset. En stue skal fungere som oppholdsrom for både barn og voksne, morgen og kveld. En stue skal ha plass til lekselesing, lek, arbeidsro og kveldskos. En stue skal være et samlingssted, hvor hele familien kan være sammen. Dette stiller naturlig nok krav til belysning. Man har bruk for belysning som kan dekke hvert enkelt behov, samtidig som hele rommet blir lyst opp.

Ofte vil man tenke på de praktiske behovene først, hvilket også er et godt sted å begynne. Det optimale er å kunne styre hovedkilden til lyset fra én bryter tett på rommets inngang – ”belysning av stue”-knappen. På den måten kan enkelt tenne lyset når man kommer hjem, uten å skulle snuble over leketøy og teppekanter i mørket på leting etter lysbryteren i andre siden av rommet. Men ofte er det ikke denne formen for belysning man bruker aller mest. Til tross for at det er en praktisk løsning, er det ikke nødvendigvis den mest ideelle. Særlig i ukedagene, når man ikke kommer hjem før på ettermiddagen eller kvelden, har man behov for å slappe av og bruke stuen til å koble av med en bok, en film, høre på musikk og snakke sammen. En stue skal ha plass til kveldskos. Og da ønsker man seg ikke kraftig belysning med praktiske formål. Man vil heller tråkke gjennom rommet for å skru på den lille lampen ved sofaen og nyte en avslappende, lun belysning.




I helgene derimot, skal stuen kunne huse mange aktiviteter. En stue skal ha plass til lekser, lek og arbeidsro.  Mens barna leker med sitt, har foreldrene sine oppgaver som skal gjennomføres i den andre siden av rommet. Og da har man bruk for en belysning som kan tjene begge formål. En kraftigere belysning som kan lyse opp hele rommet og romme alle dens pågående aktiviteter. Om dagen vil vi se alt. Vi søker mest mulig lys, som kan holde oss våkne og gi oss energi til å gjennomføre alle dagens oppgaver. Om kvelden vil vi la kroppen og øynene få ro. Vi vil fokusere kun på noen få, nære ting og la det andre få være skjult i mørket til neste dag. Og slik designer vi belysning til å dekke våre behov.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar